swojskie wedliny

Dlaczego warto sięgać po swojskie wędliny?

Robienie kiełbasy w domu to jedna z tych sztuk, które przestały być praktykowane w większości domów. Zamiast samemu zadbać o zdrowe i pożywne wędliny, zwykle zadowalamy się tym, co znajdziemy na półkach sklepów lub supermarketów. Zwykle są to produkty, które znacznie odstają od tradycyjnych wędlin nie tylko smakiem, ale również jakością. Na szczęście istnieją firmy, które produkują przetwory mięsne według tradycyjnych receptur. Dlaczego warto sięgać po takie wyroby?

Czym różnią się swojskie wędliny od kupionych w sklepie

Wysokiej jakości mięso i drób są uznawane za wartościowe źródło białka, witamin z grupy B i wielu niezbędnych minerałów. Okazuje się jednak, że spożywanie nawet niewielkich ilości wysoko przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego. Można zauważyć wzrost ryzyka zachorowań nawet przy spożyciu niewielkich ilości wysoko przetworzonych produktów mięsnych. Źródło problemu zazwyczaj tkwi zarówno w środkach, które służą zwiększaniu produkcji mięsnej na wielkich farmach, jak i w dodatkach, których celem jest zwiększenie czasu, który wyroby mięsne mogą spędzić na półkach sklepowych, zanim się zepsują.

Problem polega jednak na tym, że procesy, które doprowadzają do psucia się mięsa, są podobne do procesów trawiennych. Te same środki przeszkadzają więc w trawieniu kupowanych w sklepie wędlin i wyrobów mięsnych. Dlatego warto kupować Swojskie wędliny w Płocku. Dzięki temu zyskujesz pewność, że mięso, które zostało użyte do produkcji wędlin, jest czyste i nie zawiera substancji, które mają przyspieszać wzrost zwierząt.

Jak rozpoznać dobre wędliny?

Kiedy porównasz zakupione swojskie wędliny w Płocku, z tymi, które dostępne są w większości zwykłych sklepów, zauważysz, że mięso ma zupełnie inną strukturę. Dlatego zwracaj na to uwagę i unikaj takich wędlin, które wyglądają na jednolitą masę, w której trudno wyróżnić jakiekolwiek włókna. Równie niepożądane są obszary, które zawierają substancję przypominającą żel. Najprawdopodobniej jest to efekt stosowania karagenu, który stosuje się w celu zagęszczenia struktury.

Tym, co najbardziej zwróci Twoją uwagę, jest różnica w smaku. Jeśli raz spróbujesz swojskich wędlin i kiełbas, nie zaakceptujesz smaku tego, co oferują sieci supermarketów.

Polecane

Czy korzystanie ze studni głębinowych to rozwiązanie ekologiczne?

redakcja serwisu

Własny sklep – jak utrzymać w nim czystość?

redakcja serwisu

Wykorzystanie krat pomostowych w produkcji podjazdów dla osób niepełnosprawnych

redakcja serwisu