Home » Jak działają rozlewnie oleju?

Jak działają rozlewnie oleju?

Oleje roślinne wchodzą w skład zdrowej, zbilansowanej diety jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych człowiekowi omega-3 i omega-6. Zanim jednak nasiona trafią do kuchni w formie gotowego produktu, muszą przejść przez proces tłoczenia, czasem rafinacji oraz rozlewania. Jeśli interesuje cię, jak właściwie powstaje olej, bez którego ciężko wyobrazić sobie przygotowywanie posiłków, koniecznie przeczytaj ten artykuł.

Co trzeba wiedzieć o produkcji olejów roślinnych?

Do najpopularniejszych w Polsce olejów spożywczych należą olej rzepakowy i olej słonecznikowy. Wykorzystywane są one powszechnie do smażenia, pieczenia, marynowania, stanowią dodatek zup, sosów i sałatek. Podkreślają smak potraw i są źródłem wartościowych substancji odżywczych. Rozlewane w specjalistycznych, certyfikowanych zakładach, jak na przykład w hurtowni i rozlewni rafinowanego oleju spożywczego ERJOX, mają niezrównany smak i dobroczynne właściwości. Zanim jednak bogate w kwasy oleinowe i witaminę E nasiona rzepaku lub słonecznika trafią na stół jako olej spożywczy, muszą najpierw zostać przetworzone w olejarniach i rozlewniach. Proces składa się z następujących etapów:

  • tłoczenie ziaren – na zimno w temperaturze nieprzekraczającej 50°C lub na ciepło w temperaturze 100°C
  • rafinacja – oczyszczanie oleju z substancji obniżających jego jakość i szkodliwych dla zdrowia. Olej rafinowany dłużej nadaje się do spożycia i można wykorzystywać go do smażenia, ponieważ ma wyższą temperaturę dymienia niż olej tłoczony na zimno
  • rozlewanie – do trwałych i estetycznych butelek o pojemności do 5l, pojemników 10l i 20l, autocystern lub kontenerów IBC

Jak przygotowuje się olej do sprzedaży?

Procesy produkcyjne, w wyniku których wytworzone zostają artykuły spożywcze, są regulowane przez wiele norm. Rozlewnie oleju roślinnego muszą przestrzegać przepisów prawa polskiego oraz Unii Europejskiej w zakresie higieny, transportu czy obsługi maszyn. Zakłady, które produkują i dystrybuują oleje spożywcze, zajmują się również ich konfekcjonowaniem, czyli prawidłowym pakowaniem produktu. Po rozlaniu do butelek i pojemników olej jest etykietowany, później przepakowywany zgodnie z oczekiwaniami klienta, a wreszcie oklejany banderolą. Odpowiednie konfekcjonowanie chroni olej przed działaniem czynników zewnętrznych i pozwala zachować jego wysoką jakość. Tak przygotowane produkty są gotowe, by trafić do rąk klientów.

 

Polecane

Jak dbać o wąsy i brodę

redakcja serwisu

Jak wybrać kolorystykę strony internetowej? Diabeł tkwi w szczegółach!

redakcja serwisu

Hotel w otoczeniu zabytków – w Gdańsku to możliwe

redakcja serwisu