uboj drobiu

Jak zadbać o bezpieczny ubój drobiu?

Każdego roku w Polsce na mięso, zabijanych jest ponad miliard kurczaków. Proces ten powinien być przeprowadzony zgodnie z przyjętymi normami. Ważne jest, by czynności te były wykonywane w sposób humanitarny i jak najbardziej higieniczny. W tym celu można wykorzystać między innymi profesjonalne stanowiska do uboju drobiu. Jak wygląda ten proces i jak zadbać o jego bezpieczeństwo? Podpowiadamy.

Jak wygląda ubój drobiu?

Ubój drobiu musi być przeprowadzony zgodnie z obowiązującym przepisami prawa, aby maksymalnie ograniczyć cierpienie zwierząt. Na pierwszym etapie są one ogłuszane. Wykorzystywane są w tym celu komory gazowe lub rynny wypełnione wodą pod napięciem. W wyniku tych zabiegów zwierzę powinno stracić przytomność, dzięki czemu nie będzie odczuwało bólu. Następnie transportowane jest do miejsca uboju. W przypadku zakładów zautomatyzowanych specjalne ostrza wykonują pojedyncze cięcie gardła, podwieszonej za pomocą przenośnika liniowego sztuce. Przedsiębiorstwa, które nie dysponują takim sprzętem, wykorzystują stanowiska do uboju drobiu. Pozawalają one unieruchomić zwierzę i umożliwiają pracownikowi na jego humanitarne ubicie. Następnie następuje odpierzenie w gorącej wodzie lub z wykorzystaniem gorącej pary wodnej, a także patroszenie i czyszczenie.

Stanowiska do uboju drobiu — jak działają?

Zakłady, które nie posiadają zautomatyzowanych maszyn, bardzo często wykorzystują specjalne stanowiska do uboju drobiu. Produkty takie oferuje na przykład firma Bio Eggs Aksu. Dostosowane są one wielkością do różnych gatunków ptactwa, a więc gęsi, kurczaków, indyków czy przepiórek. Modele dla większych sztuk dostępne są w wersji 3- lub 5-lejkowej. Dla najmniejszych zaś nawet 14-lejkowej. Wykonane są z mocnego plastiku, a ich jedynym elementem z innego materiału są chromowane nogi zapewniające stabilność takiej konstrukcji. Stanowiska te gwarantują bezpieczny, szybki i bezstresowy ubój. Zostały zaprojektowane w  taki sposób, aby ptactwo, które zostanie umieszczone na pozycji, nie mogło wykonywać żadnych gwałtownych ruchów, mogących spowodować ich dodatkowe zranienie. Dzięki temu, że są wykonane z plastiku, możliwe jest zapewnienie higienicznych, zgodnych z  wszelkimi normami warunków uboju. Materiał ten bardzo sprawnie i dokładnie da się wyczyścić.

Polecane

Zbiorniki na szambo – o czym pamiętać w czasie ich eksploatacji?

redakcja serwisu

Sklep rowerowy – 3 aspekty, które trzeba wziąć pod uwagę wybierając najlepszy

redakcja serwisu

Hale namiotowe ocieplane – czym się wyróżniają?

redakcja serwisu