Nadciśnienie, a kawa
Home » Wpływ kawy na nadciśnienie

Wpływ kawy na nadciśnienie

Kochamy kawę! Za jej aromat, zapach i smak. Często delektujemy się tym momentem, bowiem filiżanka kawy w biegu codziennego dnia dla wielu osób jest chwilą na zatrzymanie się i odetchnienie. W Internecie jednak krąży wiele plotek i mylnych informacji na temat wpływu kawy na nasz organizm. Swego czasu media zalała fala wiadomości jakoby substancja ta powodowała choroby nowotworowe, co w rezultacie okazało się kompletnym kłamstwem. Zacznijmy więc od podstaw!

PODSTAWOWE WŁAŚCIWOŚCI KAWY:

Kto z nas nigdy nie pił kawy? W Polsce spożycie jej wśród dorosłych wynosi około 90%. Na przeciętnego Kowalskiego przypada więc mniej więcej 95 litrów kawy rocznie, co sprawia, że jako naród znajdujemy się na 11 miejscu. Mniej statystyk, a więcej teorii. Zapewne wielu z was zastanawia się czy kawa może wywierać pozytywny wpływ na nasz organizm lub czy jest tylko bezwartościowym, pobudzającym dodatkiem w naszej diecie. Liczne badania naukowe (https://zdrowiewformie.pl/zdrowie/uklad-krwionosny/) wykazały, że jej regularne spożywanie ma korzystny wpływ na nasz organizm.

Do najczęściej zaobserwowanych właściwości należą:

– zmniejszenie ryzyka zachorowania na marskość wątroby (więcej na temat tej choroby przeczytasz tutaj)

– w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływa na koncentrację

– przyspieszenie metabolizmu, co jest kluczowe w diecie redukcyjnej

– zmniejszenie ryzyka zachorowania na chorobę Parkinson

– zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita i wątroby

– co ciekawe ogranicza również rozwój próchnicy zębów

CZY KAWA SZKODZI PRZY NADCIŚNIENIU?

Pierwsza myśl jaka nasuwa się na myśl po usłyszeniu tego pytania brzmi- TAK. W końcu kawa uznawana jest za substancję o silnym działaniu pobudzającym. Nic jednak bardziej mylnego. Zdecydowanie jej wpływ na wzrost ciśnienia jest znacznie niższy niż nam się wydaje. Bardziej negatywne skutki odnotowano u osób, które nadużywają alkoholu, papierosów i spożywają tłuste, wysoko przetworzone produkty. Wróćmy jednak do kawy. Według licznych badań i obserwacji naukowych powoduje ona zmianę wartości ciśnienia jedynie o 4-5 mmHg w przypadku ciśnienia skurczowego oraz 8-10 mmHg rozkurczowego. Zaskakujący jest również fakt, że u osób, które spożywają kawę każdego dnia, wzrost wartości ciśnienia nie występuje. Wszystko to za sprawą tego, że nasz organizm jest w stanie przyzwyczaić się do regularnego spożywania kofeiny. Oczywiście w optymalnych ilościach i z głową, ale jest to naprawdę ogromną nadzieją dla wszystkich miłośników kawy. Jeśli jednak nie spożywamy jej zbyt często, a raczej od okazji możemy zaobserwować niepożądane skutki uboczne takie jak: drżenie rąk i wzmożone pobudzenie.

Pamiętajmy jednak, że każdy organizm jest inny i wpływ kofeiny również warto obserwować indywidualnie. Plusy znacząco przeważają nad minusami, a wszystko stosowane z głową jest dla ludzi. Ciesz się więc bez wyrzutów sumienia swoimi porankami z aromatyczną kawą .

Polecane

Błędne stereotypy na temat medytacji

Milena

Czy zdrowe drugie śniadanie dla dziecka może poprawić wynika w nauce?

Milena

Coraz częściej diagnozuje się raka piersi u kobiet w ciąży – większość dopiero po porodzie

Milena