Dobre wartości miodu
Home » Dlaczego warto jeść miód?

Dlaczego warto jeść miód?

Naturalny antybiotyk, który łagodzi między innymi dolegliwości układu oddechowego wykazując działanie wykrztuśne oraz przeciwzapalne – miód, bo o nim mowa jest znany już od stuleci. Oprócz tego, że pozytywnie działa na nasze zdrowie jest po prostu smaczny i naturalnie czysty. Pszczoły to owady szczególnie wrażliwe na wszelkie zanieczyszczenia, a co za tym idzie – dbają o to, aby miód był całkowicie bezpieczny zarówno pod względem biologicznym jak i chemicznym. Dlaczego warto jeszcze po niego sięgać?

Właściwości miodu

Miód sam w sobie jest zdrowy, ale właśnie – sam w sobie. Kiedy ingeruje w niego człowiek wprowadzając do niego wszelkiego rodzaju chemiczne ulepszacze, wówczas wszelkie jego dobrodziejstwa w większości można wkładać między książki. Ważne jest więc, abyśmy sięgając po ten pszczeli wyrób dbali o to, aby był on produktem ekologicznym. Czytajmy więc dokładnie etykiety zamieszczone na słoikach. Nie dajmy się nabrać producentom, którzy często nadużywają wyraźnienia miód. Naprawdę patrzmy na to, gdzie go kupujemy, w jakim sklepie tudzież w jakiej pasiece. Warto interesować się takimi sklepami jak ten: https://wyrobynaturalne.com/

Dlaczego warto sięgać po miód? Jest po prostu smaczny, w zestawieniu z potrawami potrafi bardzo wydobyć ich niepowtarzalny smak, albo po prostu go w wyjątkowy sposób podkreślić. Kolejna kwestia, to pomoc w różnego rodzaju alergiach. Dlaczego? Otóż dlatego, że w swoim składzie zawiera sporo bardzo różnym pyłków, więc siłą rzeczy działa bardzo uodparniająco.

Zobacz także: https://papierowemysli.pl/dlaczego-warto-wybierac-produkty-ekologiczne/

Miód dodaje energii

Tak, to prawda. Dzieje się tak w dużej mierze dlatego, że w jego składzie znajdują się cukry proste. Mowa o fruktozie oraz glukozie. Te są wchłaniane bezpośrednio do krwi. Następny krok, to w zależności od potrzeb, są one albo odkładane w wątrobie (glikogen), albo też przetwarzane w energię. Tego typu cukry proste są korzystne dla organizmu. Powód? Uczestniczą one w procesie dektoksykacji, a co za tym idzie mogą stanowić ochronę zarówno przed szkodliwym działaniem nikotyny, jak i wpływać na znaczne obniżenie działania alkoholu. Mogą także w znaczny sposób przyczynić się do tego, że zanieczyszczone środowisko nie będzie miało aż tak negatywnego wpływu na nasz organizm.

Spożywanie miodu jest zdrowe, ale wiadomo, jak we wszystkim, także w nim należy zachować umiar. W myśl zasady co za dużo to niezdrowo, trzeba po pierwsze sięgać po produkty z górnej półki, a po drugie, po prostu nie nadużywać ilości miodowych dobrodziejstw. Wszystko w miarę zdrowego rozsądku.

Polecane

Test NIFTY – co powinnaś wiedzieć?

Milena

Wpływ kawy na nadciśnienie

Milena

Długi czas oczekiwania na wizytę u lekarza – do jakich specjalistów najdłużej?

Milena